До вечора одеситам світло не відключатимуть — сонячні електростанції запрацювали активніше

Дефіцит електроенергії допомагає подолати також імпорт з п'яти країн.

21 травня з 11:00 до 17:00 обмеження споживання електроенергії скасовано в усіх регіонах, у тому числі й на Одещині, причина — збільшення вироблення енергії сонячними електростанціями та імпорт.

Про це повідомили у пресслужбі «Укренерго».

«Сьогодні з 00:00 до 11:00 в усіх регіонах України для промислових та побутових споживачів діяли графіки погодинних відключень. Наразі з 11:00 до 17:00 Диспетчерський центр «Укренерго» скасував обмеження споживання в усіх областях. Це стало можливим завдяки зменшенню хмарності в усіх регіонах. Промислові та дахові сонячні електростанції збільшили обсяги виробництва, відповідно – дефіцит в енергосистемі зменшився. Також українська енергосистема на запит оператора енергосистеми Польщі зараз приймає надлишки електроенергії з цієї країни», — йдеться у повідомленні.

Людей просять по можливості перенести використання енергоємних приладів на ці денні години, оскільки графіки погодинних відключень продовжуватимуть діяти в усіх регіонах України для промислових та побутових споживачів з 17:00 до 24:00.

Головна причина цих відключень – удари ворога по українських електростанціях. З 22 березня по 8 травня росіяни п’ять разів атакували всі великі теплові та гідроелектростанції. Через значні пошкодження вони не можуть виробляти стільки ж електроенергії, як до цих атак. Для подолання дефіциту в енергосистемі залучаються імпорт та аварійна допомога з Європи, але через масштабні ушкодження цього не вистачає для підтримки балансу в енергосистемі, особливо в часи максимального споживання.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на Одещині 21 травня всю добу з 00:00 до 24:00 діятимуть графіки стабілізаційних відключень.

Джерело