Конфлікт в Одеському порту: що сталося і чим все закінчилося

Контейнерний оператор MSC скасував перший захід судна з початку повномасштабного вторгнення. Причина – затягування митних процедур.

Про це заявили в Асоціації міжнародних експедиторів України, передає Українська Служба Інформації.

В організації стверджують, що міжнародна компанія скасувала рейс через безпідставні, на її думку, перевірки вантажів та затягування оформлення експортних контейнерів з сільгосппродукцією.

Через це, переконують в Асоціації, вантаж блокується на невизначений строк. До того ж, додаткові витрати на зберігання та демередж, які можуть досягати 2-3 тис. доларів, призводять до подорожчання вантажу.

Така діяльність роботи митниці ставить під загрозу запуск регулярного контейнерного сервісу до портів Великої Одеси. Нагадаємо, що MSC планує зʼєднати фідерним сполученням Одесу та один з найбільших турецьких середземноморських хабів – порт Текірдаг, – запевняють експедитори.

Водночас, на Одеській митниці переконують, що жоден із контейнерів митницею не затримується, оформлення всіх експортних вантажів завершено у строк.

У гірших традиціях «зіпсованого телефону» ця інформація обросла заголовками про корупцію на митниці, хоча у першоджерелі мова про це не йшла. Та є суттєве АЛЕ – згадані контейнери не подавалися до митного оформлення, відтак і перевірок чи затримок ніяких бути не може. Що стосується інших контейнерів, то на даний момент оформлення усіх поданих до митниці декларацій на експортні вантажі завершено у визначений законодавством термін та без заперечень, – заявили в установі.

При цьому, наголосили на митниці, наразі у портах Великої Одеси перебуває значна кількість контейнерів, не заявлених до митного оформлення. Серед усіх контейнерів до митного органу подані документи лише на сьому частину.

Зрештою, керівництво Одеської митниці провело зустріч з представниками асоціації, а також компаній MSC Ukraine, ІТЕРІС та Митного комітету Європейської бізнес-асоціації.

У ході дискусії зʼясувалося, що занепокоєння представників бізнесу, а відтак і зволікання з поданням контейнерів до митного оформлення, викликані здебільшого відпрацюваннями контролюючими та правоохоронними органами фактів незаконного експорту сільськогосподарської продукції та випадками арешту контейнерів з такою продукцією, – відзначили митники.

Начальник митниці Юрій Чердинцев запевнив, що відтепер братиме кожну експорту партію під свій особистий контроль. Керівникам підрозділів митного оформлення доручать якнайшвидше оформлювати агропродукцію, а експортери отримають вичерпний список необхідних документів.

Наразі всі декларації на експортні вантажі подані до митниці, оформлені, та видані лабораторні висновки по всім відборам проб сільськогосподарської продукції, – зазначили в асоціації експедиторів.

Джерело: usionline.com