Удар по ЖК в Одесі: названо ім’я генерала РФ, через наказ якого загинули 8 людей (фото)

Джерело: unian.ua
Серед загиблих – родина пекаря Юрія Глодана – 3-місячна донька, її мама та бабуся. Чоловік після трагедії пішов на фронт, де отримав смертельне поранення.

Триває війна в Україні. Ідентифіковано та повідомлено про підозру командувачу дальньої авіації повітряно-космічних сил збройних сил РФ генерал-лейтенанту Сергію Кобилашу, який у квітні 2022 року віддав наказ атакувати Одесу – через ракетний удар, який прийшовся, в тому числі по житловому комплексу “Тірас”, загинуло 8 людей, серед яких – родина пекаря Юрія Глодана – 3-місячна донька, її мама та бабуся. Це сталося напередодні Великодня.

Як повідомили у пресслужбі Одеської обласної прокуратури, генералу інкриміновано порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України).

За даними слідства, він одержав від військово-політичного керівництва держави-агресора бойові розпорядження завдати ракетних ударів по цивільних об’єктах та мирному населенню Одеси.

“Командувач віддав злочинний наказ підрозділам дальньої авіації РФ атакувати місто високоточними ракетами. Екіпаж важкого бомбардувальника злетів з аеродрому “Енгельс” у Саратовській області РФ та здійснив пуск трьох крилатих ракет типу Х-101 із повітряного простору над Каспійським морем”, – йдеться у повідомленні.

Як уточнюється, 23 квітня 2022 року о 14.30 дві російські ракети влучили у цивільні об’єкти на території міста – 16-поверховий будинок ЖК “Тірас” та територію Новоміського кладовища.

Унаслідок цієї атаки загинули 8 мирних жителів, серед них – 3-місячна дитина. Отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості 12 людей. Пошкоджено житловий комплекс, бізнес-центр, автомобілі та місця поховань на кладовище. У прокуратурі наголосили, що у рамках кримінального провадження встановлюються усі причетні особи до трагічних подій.

У прокуратурі УНІАН уточнили, що йдеться за командувача дальньої авіації ПКС ВПС ЗС РФ генерал-лейтенанта Кобилаша. Згідно з законодавством, письмове повідомлення про підозру за ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України, та її переклад на російську мову направлено електронною поштою на офіційні електронні адреси уряду РФ та Міністерства оборони Росії.

За даними регіонального главку Нацполіції, одна з ракет влучила у 16-поверховий багатоквартирний житловий будинок у Київському районі “Тірас”. Серед загиблих також – вагітна жінка. Інша крилата ракета влучила по кладовищу, внаслідок чого було поранено жінку, а також знищено й пошкоджено могили.

“Тоді понад 40 годин слідчі працювали на місці події – оглянули 61 об’єкт, тіла всіх загиблих, вилучили їхні біологічні зразки і їхніх родичів, допитали 96 потерпілих та 20 свідків. Для отримання доказової бази воєнного злочину також провели ряд судово-медичних, молекулярно-генетичних, вибухово-технічних, будівельно-технічних та військових експертиз”, – розповіли поліцейські.

Згідно з відкритими джерелами, генерал-лейтенант Сергій Кобилаш народився в Одесі 1 квітня 1965 року. Він командувач далекою авіацією РФ з 16 вересня 2016 року. Заслужений військовий льотчик Російської Федерації, учасник Першої та Другої чеченських воєн, війни у ​​Грузії у 2008 році.

Важливі новини – сьогодні це варто знати

У 2024 році Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Кобилаша у зв’язку з його воєнними злочинами під час російського нападу на Україну. Зокрема, УНІАН повідомляв, що 5 березня 2024 року троє суддів другої палати досудових проваджень Міжнародного кримінального суду видали ордери на арешт двох осіб – Сергія Івановича Кобилаша та Віктора Миколайовича Соколова – у контексті ситуації в Україні за скоєння імовірних злочинів у період принаймні з 10 жовтня 2022 року до принаймні 9 березня 2023 року.

Йшлося, що кожен з них, напевно, відповідальний за скоєння воєнного злочину у зв’язку зі спрямуванням атак на цивільні об’єкти тощо. Ордери на арешт видані з огляду на наявність обґрунтованих підстав вважати, що двоє підозрюваних несуть відповідальність за ракетні удари по українській енергетичній інфраструктурі. Ці удари здійснювалися військами, які підпорядковуються командуванню Кобилаша та Соколова.

Війна в Україні – що треба знати про удар по ЖК “Тірас” в Одесі

23 квітня 2022 року, у суботу – напередодні великого християнського свята Великдень, РФ завдала по Одесі ракетного удару. Було пошкоджено два житлові будинки, один з них – 16-поверховий комплекс “Тірас”. Загинули 8 людей, серед яких родина пекаря Юрія Глодана – 3-місячна донька, її мама та бабуся. Цей ракетний удар набув великого резонансу. Люди писали, що лише в одній квартирі загинуло три покоління. Ще майже 20 мешканців “Тіраса” отримали поранення.

Втративши сім’ю, Глодан пішов до ЗСУ, спочатку – до “Азову”, потім служив у 3-й штурмовій бригаді. Минулого року стало відомо, що він загинув. Впізнали його по хрестику.

Прощання з Глоданом відбулося взимку, 22 лютого, 2024 року. Поховали його в селищі Авангард, поряд із дружиною та донечкою. Історія цієї сім’ї увійшла до книги “600 днів війни Росії проти України. Одеса”.