“Це може бути їхнім планом Б”: Мусієнко пояснив слова Буданова щодо загрози з півночі

Джерело: unian.ua
За словами експерта, таким чином Росія хоче зробити українським військам деякі перешкоди.

Очільник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко пояснив, про які загрози з півночі міг говорити голова ГУР Кирило Буданов.

“Якщо ми подивимося на напрямки нам відомі – Бєлгородська, Курська області, тобто кордони з Харківщиною і Сумщиною, то час від часу там активність ворога то збільшується, то зменшується. <> Станом на зараз є ризики атак з півночі. Вони присутні з північного сходу – це Курська, Брянська області, Бєлгородська область – зрозуміло, там ідуть бої на Харківщині. Мета цих атак – просто зайти, так як вони зайшли на Харківщині, і спробувати просуватися вглиб української території настільки, наскільки зможуть. Якщо не вдається, то тоді реалізується план Б”, – зазначив експерт в ефірі Radio NV.

За його словами, план Б полягає в тому, що росіянам необхідно закріпитися на тих рубежах, які їм вдасться захопити та утримати, аби створити “санітарну зону”, про яку говорив російський диктатор Володимир Путін. 

“Яка мета цього може бути? Мета – якщо не вдається прориватися, розтягувати нашу лінію оборони вздовж фронту, створюючи нам проблеми і перешкоди. Ми тим самим [будемо] вимушені так само передислокувати наші війська, застосовувати там велику кількість БК, снарядів”, – наголосив Мусієнко.

Військовий оглядач також відповів, чому російські окупанти можуть поводити себе активніше впродовж наступних тижнів, як попередив Буданов. 

“Це може бути їхнім планом на випадок, якщо їм не вдається просуватися на фронті, тоді їм треба розтягнути нашу лінію для того, щоб ми не могли перехопити ініціативу, коли ворог виснажиться або коли в нього почнуться системні проблеми і вони не зможуть далі наступати. Щоб ми не перехопили ініціативу, щоб ми не були в силах контратакувати, особливо там, де ми можемо зробити їм дуже боляче, саме для цього ворог намагається або буде намагатися проводити певні дії на півночі, на північному сході”, – зауважив керівник Центру військово-правових досліджень.

Водночас Мусієнко запевнив, що наразі не йдеться про великий наступ, який був у 2022 році, де були танкові колони. 

“Вони хочуть діяти мобільними групами, <> або [за допомогою] швидкого транспорту – це багі, мотоцикли, як вони зараз діють на покровському напрямку, для того, щоб забезпечити швидкість і прикриття, особливо там, де вони розуміють, що можна використати лісові насадження, дерева”, – пояснив експерт. 

Ситуація на північних кордонах – останні новини

Раніше голова української розвідки Кирило Буданов заявив, що атака росіян із півночі вже триває, тому є тенденція на загострення, через що проблему ігнорувати не можна.

“Це для мене трохи анекдотична ситуація. Тому що, коли всі два роки кричали, що зараз із півночі буде атака, ми всім говорили, що цього не буде. Нічого не було. У той момент, коли ми сказали, що зараз буде атака з півночі, всі одразу: “а може, не буде?” – прокоментував Буданов.

Водночас джерела в Міноборони для видання ZN.UA запевнили, що наразі армія РФ не має достатньо сил для здійснення прориву на північних кордонах. 

“Але в обох північних областях спостерігаються часті спроби проникнення російських диверсійно-розвідувальних груп, підрозділів та рот, які намагаються проводити розмінування на українській території. Нічого, що свідчило б про суттєву зміну ситуації біля північних кордонів, поки не спостерігається”, – запевнили джерела.