Стадіон добрий, вбиральні та білизна погані: що побачили правозахисники у дитячому реабілітаційному центрі на Одещині (фото)

Працівники регіонального представництва Уповноваженого ВР з прав людини в Одеській області спільно з експертом проєкту «Сприяння процесу дотримання прав дитини» ГО «Всеукраїнське об»єднання «Право на сім'ю», за підтримки Save the Children International в Україні, здійснили моніторинговий візит до Болградського центру соціально-психологічної реабілітації дітей та при загальній чудовій «зовнишній картинці» виявили низку порушень.

Про це повідомили у представництві Уповноваженого ВРУ з прав людини в Одеській області.

Центр соціально-психологічної реабілітації дітей Служби у справах дітей Болградської райадміністрації – це державний заклад соцзахисту, призначений для тривалого стаціонарного або денного перебування 50 дітей віком від 3 до 18 років, які опинились у складних життєвих обставинах, надання їм комплексної соціальної, психологічної, педагогічної, медичної, правової та інших видів допомоги.

На день візиту в Центрі стаціонарно перебувало 29 дітей.

Під час моніторингу представники комісії поспілкувалися з вихованцями центру. 6 дітей, з яких: 3 дівчинки (11, 12 та 15 років) та 3 хлопчика (12, 12 та 16 років), добровільно виявили бажання та розповіли, що почувають себе у центрі комфортно. Також відбулося спілкування з їх біологічними батьками щодо психологічної атмосфери у закладі та закриття базових потреб дітей.

З’ясувалося, що право дітей на освіту та охорону здоров’я у закладі забезпечуються. Всі діти шкільного віку, що перебувають у Центрі, навчаються у закладах освіти та їм надається належне медичне обслуговування.

Територія Центру доглянута, огороджена цегляним парканом та освітлена. На території є ігровий майданчик та альтанка для відпочинку дітей. За територією Центру є стадіон, на якому діти проводять вільний час. Кімнати в яких живуть діти чисті, укомплектовані дитячими ліжками (на час моніторингу 8 ліжок в кімнаті), шафами, комодами, в яких у кожної дитини наявна окрема полка для зберігання особистих речей. Також в центрі є кімната відпочинку, де діти проводять більшу частину вільного часу та знаходяться під час навчального процесу, який проходить в онлайн режимі.

Однак під час моніторингу встановили, що фасадна вивіска Центру не відповідає фактичній назві закладу, санітарні кімнати потребують ремонту та прибирання (графіки прибирання наявні тільки за 2023 рік), право на приватність в туалетній кімнаті порушується. В більшості одяг та спідня білизна в дітей спільні. Також, виявлені медичні препарати термін дії яких сплинув, журнал обліку лікарських препаратів ведеться з порушеннями чинного законодавства. Частина дітей перебуває в Центрі з перевищенням терміну, особові справи дітей ведуться з порушеннями, більшість документації відсутні.

За результатами моніторингового відвідування готується звіт із рекомендаціями.

Нагадуємо, у разі порушення Ваших прав або прав Вашої дитини на життя та охорону здоров’я Ви можете звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини:

– за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;

– на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua;

– на гарячу лінію: 0800501720;

– за тел. 044-299-74-08.



Джерело: usionline.com