Ще 12 дітей повернуті в Україну з окупованих росією територій (фото)

Повернуті в Україну діти разом зі своїми рідними проживали на тимчасово окупованих територіях – у Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях.

Про це у своєму Телеграм-каналі повідомив уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець.

На щастя, зараз вони вже на підконтрольній Україні території. Кожна сім’я по-своєму переживала безлад, який чинить окупаційна «влада», – розповів Лубінець.

Як розповіли родини, їм примусово нав’язували брати російські паспорти, рід приводом можливості користуватися соціальними гарантіями або медичною допомогою. Батькам дітей із вродженими вадами, яким потрібен ретельний догляд відмовляли у послугах без роспаспорту.

Однак батькам пропонують відправити дітей на «реабілітацію», яка часто є депортацією чи примусовим переміщенням. Деяким дітям доводилося відвідувати «російські школи», в яких здійснювалася активна агітація за «руський мір», – зазначив омбудсмен.

Зі слів повернутих, на окупованих територіях росіяни затримують, б’ють, катують струмом, вчиняють психологічний тиск на дорослих, а дітей допитують без присутності батьків і також застосовують методи катування. Також регулярно проводять безпідставні обшуки в будинках місцевих мешканців.

Усі повернуті родини вже відвідали український Центр захисту прав дитини. З ними поспілкувалися фахівці, які зафіксували злочини, свідками чи жертвами яких вони були.

Востаннє дітей з окупованих Росією регіонів повертали на підконтрольну Україні територію 10 липня. Голова благодійного фонду Save Ukraine Микола Кулеба тоді повідомляв, що з Херсонської та Донецької областей вивезли 8 дітей.

Віломо, що на кінець лютого 2024 року, з початку повномасштабного вторгнення з України в Росію депортували 19 546 дітей. Це тільки ті випадки, які вдалося зафіксувати офіційно. Російська сторона, зі свого боку, заявляє про 700 тисяч вивезених дітей.

Джерело: usionline.com