Новий дитсадок для дітей Хаджибейського району обійдеться Одесі в 153 млн грн (фото)

Дошкільний навчальний заклад на 110 місць збудують у Хаджибейському районі Одеси. У 2024 році на реалізацію проєкту з місцевого бюджету одеські депутати виділили 2 мільйони гривень.

Про це повідомляє кореспондент Української Служби Інформації із посиланням на рішення Одеської міськради.

Загалом на будівництво нового дитсадка у Хаджибейському районі депутати передбачили суму у 153 млн 008 тис. 024 грн, його повністю профінансують за кошти місцевого бюджету. Навчальний заклад буде розташований всередині забудови мікрорайону у провулку Пестеля, 4.

Фото: dream.gov.ua

У технічному рішенні до тендерної документації є пояснення у якому говориться, що поява нового дитсадку дозволить розвантажити переповнені групи у функціонуючих закладах Малиновського району, адже в межах вулиць Михайла Грушевського, Бугаївської, Будівельної, провулка Будівельного муніципальних дошкільних навчальних закладів немає. Крім того,  перевантаження груп дітьми по району складає 156 дітей на 100 місць , а черга в заклади дошкільної освіти становить 1 536 дітей.

Будівництво розпочнуть вже у 2024 році, водночас завершення робіт передбачене на 2025 рік.

Зазначимо, що будівництво садка планували у бюджеті міста на 2022 рік: видатки на нього розподіляли за два тижні до повномасштабного вторгнення.

Пізніше, у 2023 році був проведений тендер, тоді Управління капітального будівництва Одеської міської ради шукало підрядника, який розпочне роботи з будівництва. Безконкурентно аукціон виграло приватне підприємство «Моноліт». У січні 2024 року, договір про закупівлю змінили із позначкою «покращення якості предмета закупівлі», проте суму виконання робіт залишили початковою.

Відносно тендерної документації та розрахунків коштів виділених з держбюджету до тендерної пропозиції були питання від одеських активістів. Відповідна скарга та звернення до Держаудитслужби були зареєстровані на платформі закупівель Прозоро 12 листопада 2023 року Аллою Палічук з наступним текстом:

Завищена ціна. Розкрадання бюджету. Вимагаю зупинити цей кримінал під час війни. Гроші для ЗСУ, – пише Алла Палічук. Відповіді від Держаудитслужби й нині не послідувало.

За даними аналітичного порталу YouControl, ПП «Моноліт» засноване в Одесі бенефіціаркою Резніковою Любов’ю Іванівною 24 роки тому наприкінці 90-х. Основний вид робіт компанії – організація будівництва будівель. Статутний капітал фірми – 6 млн грн.

Раніше Любов Резникова була керівником Одеської обласної політичної організації «Партія Екологічного Порятунку «ЕКО+25%», яка зараз перебуває у стані припинення. У неї є земельна ділянка на Приморському бульварі, родині Резнікових також належить канатна дорога  біля одеського пляжу «Відрада», там же подружжя орендує пляж  на якому неодноразово були помічені скандальні інциденти. Також у Резникової  8 квартир в Одесі, одна у Слов’янську та ще одна у Хмельницькому.

Крім того, ПП «Моноліт» проводила ремонтні роботи КУ «Дитяча міська поліклініка №5». Роботи мали бути завершені до 31 травня 2020 року. Компанія не встигла виконати роботи вчасно і чиновники Управління капітального будівництва тричі погодили перенесення строків здачі аж до 31 жовтня 2022 року. На наступний день після завершення дії договору, 1 листопада 2022 року, Управлінням капітального будівництва оголошено нову закупівлю по ремонту тієї ж будівлі, але вже за 32 млн грн. Підрядник теж той самий — ПП «Моноліт».

Нагадаємо, що саме компанію «Моноліт» було залучено для будівництва дерев’яних корпусів згорілого табору «Вікторія», де під час пожежі загинуло троє маленьких дівчат. Крім того, підприємство фігурує у кількох кримінальних провадженнях щодо розкрадання бюджетних коштів.

Одна зі справ стосується розкрадань під час ремонту табору «Вікторія». В другій мова йде про привласнення та ухиляння від сплати податків в розмірі 4,7 млн грн під час будівництва корпусу Інституту очних хвороб ім. В.П. Філатова.

Джерело: usionline.com