“Це війна, не Олімпіада”: найсмертоносніший пілот F-16 розкритикував заборону на удари по РФ

Джерело: unian.ua
Гемптон зауважив, що росіяни не гребують використовувати для ударів по Україні погані північнокорейські боєприпаси, які не працюють чи не у 80% випадків.

“Найсмертоносніший пілот F-16” американської авіації, підполковник у відставці Ден Гемптон, який брав участь у війнах у Перській затоці, в Косовому та в Іраку, розкритикував заборону на удари по території РФ для України. За його словами, таке рішення є “сміховинним”.

“Коли я був молодим пілотом, лейтенантом, я був дислокований у Німеччині, всі мої цілі були в Росії чи у тоді ще Радянському Союзі. Тому цей літак (F-16, – ред.) цілком здатний це зробити, незалежно від того, використовується він таким чином чи ні. Я вважаю заборону сміховинною. Я маю на увазі, що мені байдуже, що думає Путін, мені байдуже на чутливі для нього теми і його погрози. Тож політики теж не повинні дбати про це. І коли вони дають вам зброю, вам має бути дозволено нею користуватися таким чином, як ви вважаєте за потрібне”, – наголосив він в інтервʼю “Голосу Америки”.

Гемптон зауважив, що росіяни не гребують використовувати для ударів по Україні погані північнокорейські боєприпаси, які не працюють чи не у 80% випадків. Крім того, Москва завербувала найманців з усього світу для участі у війні проти України. 

“Це хибний аргумент, що “ми дамо вам зброю, але ви можете її використовувати тільки до цього моменту”. Це війна. Це не Олімпіада. Це не спортивна подія. Коли тобі доводиться битися, ти ідеш і борешся, щоб перемогти. А крім того, що робитиме Захід, забере літак? Ви знаєте, вони зараз в Україні. До цього б не дійшло, у всякому разі, я перебільшую. Але я думаю, що вам має бути дозволено використовувати будь-яку зброю. Вам потрібно повернути росіян туди, де їхнє місце”, – резюмував американський пілот. 

Заборона на удари по території РФ 

Як відомо, не всі західні країни дозволяють Україні використовувати надане озброєння для ударів по російській території. У липні очільник Міністерства закордонних справ Радослав Сікорський закликав країни Євросоюзу дозволити Україні використовувати зброю дальньої дії для ударів по Росії.

Полковник армії Великої Британії у відставці Геміш де Бреттон-Гордон наголошував, що надання Україні дозволу на удари по Росії далекобійними ракетами матиме серйозний вплив на здатність країни-агресорки проводити свої військові операції на українській території.