Saab 340 для України: експерт пояснив, як літаки ДРЛВ можуть допомогти F-16

Джерело: unian.ua
Літак Saab 340 може сканувати повітряний простір на відстані 350-450 кілометрів, зазначив Криволап.

Літаки дальнього радіолокаційного виявлення (ДРЛВ) Saab 340, які Україна найближчим часом отримає від Швеції, можуть допомогти Україні в застосуванні F-16, повідомив в ефірі телемарафону авіаційний експерт і аналітик Костянтин Криволап.

“З-за допомоги Saab 340, наприклад, можна виявити ціль, і літак як F-16, зі слабеньким радаром, який цю ціль ще не бачить, – він отримає інформацію про ціль, ракету чи літак. Навіть може бути здійсненно з-за допомоги Saab ціленаведення і запуск ракети”, – сказав Криволап.

Він також додав, що залежно від цілі, літак Saab 340 може сканувати повітряний простір на відстані 350-450 кілометрів: “Якщо це літак на кшталт бомбардувальника Ту-95, то він його буде бачити й більше, ніж на відстані у 450 км. А якщо це буде Су-34 – то близько 350 км”. 

Saab 340 для України: що відомо

У травні стало відомо, що Київ отримає від Швеції два літаки Saab 340 AEW&C. Кожен літак радіолокаційного дозору (AWACS) в силу своїх характеристик може при патрулюванні перекрити певний радіус у повітряному просторі.

Військовий експерт Євген Дикий вважає, що літаки дальнього радіолокаційного виявлення Saab 340 можуть виконувати в Україні три функції – це допомога у збитті російських ракет, наведення українських далекобійних засобів ураження та пошук ворожої авіації.

Інший військовий експерт Олександр Коваленко вважає, що два літаки далекого радіолокаційного виявлення – Saab 340 AEW&C дадуть змогу розкрити потенціал винищувачів F-16 і отримати значну перевагу над російськими літаками.