В Одесі відбудеться відкрита донація крові у центрі міста. Як підготуватись до кроводачі

До Дня української Незалежності містами країни курсує LifeSavingTruck для мобільного забору крові. 16 та 17 серпня він прибуде до Одеси на відкриту донацію. У ці дні з 09:00 до 14:00 на локації в центрі міста працюватимуть фахівці Одеської обласної станції переливання крові. 

Про це Українській Службі Інформації повідомили організатори акції.

Щоб зайняти своє місце у черзі, зареєструйтесь за посиланням. Подія відбудеться в центрі міста, але з міркувань безпеки точну адресу ви дізнаєтесь лише після реєстрації, за три доби до події. Кроводачу координуватимуть волонтери громадської організації «Агенти крові». 

Донація відбуватиметься у траку — великій вантажівці, оснащеній усім необхідним для безпечного та комфортного забору крові. Донорську крові спрямують на потреби військових та цивільних.

Раут LifeSavingTruck організували у межах ініціативи «Ми однієї крові», започаткованої Міністерством охорони здоровʼя у співпраці з громадськими організаціями «Агенти крові», «Госпітальєри», ДонорUA  та банком ПУМБ. 

Як підготуватись до кроводачі

За 3 дні — відмовтесь від вживання лікарських препаратів;

За 2 дні — виключіть з раціону жирну/гостру їжу, алкоголь, енергетики, буряк, чорницю.

За день до донації не можна їсти:

  • авокадо, банани, боби, горіхи, насіння, фініки, ізюм, бо ці продукти містять багато жирів та можуть викликати хільоз і підвищити рівень білірубіну в крові.
  • цитрусові, полуницю, виноград, кавун, суницю, черешню, смородину, буряк та інші червоні ягоди й фрукти — вони підвищують рівень білірубіну, фарбують плазму у червоний колір, а також є потенційними алергенами.
  • мед теж відносять до алергенів.
  • яйця — вони можуть спотворити результат аналізу на RW (сифіліс) та викликати хибно-позитивний результат.
  • смажені, гострі, солоні, копчені та консервовані (мариновані) продукти, а також магазинні соуси, майонез.
  • молоко, сир, сметану, кисломолочний сир, йогурт, кефір та інші молочні продукти — вони значно погіршують всмоктуваність заліза і можуть викликати алергічні реакції у реципієнта та хільоз крові.

Що можна їсти перед донацією

Медики радять їсти вуглеводи, готуючись до донації  — це може бути булгур, гречка звичайна чи зелена, рис, вівсяна каша (не пластівці), а також пшоняна, манна, кукурудзяна, перлова чи ячна каші. Ще можна кус-кус, кіноа,  амарант та будь-які види пасти (макарони), окрім яєчної локшини.

Всі каші та паста мають бути зварені на воді без додавання вершкового масла, але можна додавати цукор і робити кашу солодкою.

Хліб можна житній, цільнозерновий, безглютеновий або не пряні хлібці чи галети. Головне, щоб там не було насіння та горіхів. 

Дозволені овочі та фрукти:

  • огірок, помідор, редис, морква, картопля, капуста, цибуля, перець, зелень, листя салату, цвітна капуста, броколі, гарбуз
  • абрикос, персик, яблуко, груша, лохина, малина, диня, слива
  • страви із сухофруктів дозволено споживати у невеликій кількості курагу та не копчений чорнослив.

Білок і жири теж потрібні. Фахівці радять вживати нежирні сорти риби чи м’яса (індичку, курку, яловичину). Їх варто готувати на пару, відварити чи запекти без використання маринадів та соусів.

Пийте приблизно 2—2,5 л води упродовж дня перед донацією. 

Бажано виспатися та з’їсти легкий сніданок перед здачею крові, не курити за дві години до процедури. 

Джерело: usionline.com