В Одесі відбудеться відкрита донація крові у центрі міста. Як підготуватись до кроводачі
До Дня української Незалежності містами країни курсує LifeSavingTruck для мобільного забору крові. 16 та 17 серпня він прибуде до Одеси на відкриту донацію. У ці дні з 09:00 до 14:00 на локації в центрі міста працюватимуть фахівці Одеської обласної станції переливання крові.
Про це Українській Службі Інформації повідомили організатори акції.
Щоб зайняти своє місце у черзі, зареєструйтесь за посиланням. Подія відбудеться в центрі міста, але з міркувань безпеки точну адресу ви дізнаєтесь лише після реєстрації, за три доби до події. Кроводачу координуватимуть волонтери громадської організації «Агенти крові».
Донація відбуватиметься у траку — великій вантажівці, оснащеній усім необхідним для безпечного та комфортного забору крові. Донорську крові спрямують на потреби військових та цивільних.
Раут LifeSavingTruck організували у межах ініціативи «Ми однієї крові», започаткованої Міністерством охорони здоровʼя у співпраці з громадськими організаціями «Агенти крові», «Госпітальєри», ДонорUA та банком ПУМБ.
Як підготуватись до кроводачі
За 3 дні — відмовтесь від вживання лікарських препаратів;
За 2 дні — виключіть з раціону жирну/гостру їжу, алкоголь, енергетики, буряк, чорницю.
За день до донації не можна їсти:
- авокадо, банани, боби, горіхи, насіння, фініки, ізюм, бо ці продукти містять багато жирів та можуть викликати хільоз і підвищити рівень білірубіну в крові.
- цитрусові, полуницю, виноград, кавун, суницю, черешню, смородину, буряк та інші червоні ягоди й фрукти — вони підвищують рівень білірубіну, фарбують плазму у червоний колір, а також є потенційними алергенами.
- мед теж відносять до алергенів.
- яйця — вони можуть спотворити результат аналізу на RW (сифіліс) та викликати хибно-позитивний результат.
- смажені, гострі, солоні, копчені та консервовані (мариновані) продукти, а також магазинні соуси, майонез.
- молоко, сир, сметану, кисломолочний сир, йогурт, кефір та інші молочні продукти — вони значно погіршують всмоктуваність заліза і можуть викликати алергічні реакції у реципієнта та хільоз крові.
Що можна їсти перед донацією
Медики радять їсти вуглеводи, готуючись до донації — це може бути булгур, гречка звичайна чи зелена, рис, вівсяна каша (не пластівці), а також пшоняна, манна, кукурудзяна, перлова чи ячна каші. Ще можна кус-кус, кіноа, амарант та будь-які види пасти (макарони), окрім яєчної локшини.
Всі каші та паста мають бути зварені на воді без додавання вершкового масла, але можна додавати цукор і робити кашу солодкою.
Хліб можна житній, цільнозерновий, безглютеновий або не пряні хлібці чи галети. Головне, щоб там не було насіння та горіхів.
Дозволені овочі та фрукти:
- огірок, помідор, редис, морква, картопля, капуста, цибуля, перець, зелень, листя салату, цвітна капуста, броколі, гарбуз
- абрикос, персик, яблуко, груша, лохина, малина, диня, слива
- страви із сухофруктів дозволено споживати у невеликій кількості курагу та не копчений чорнослив.
Білок і жири теж потрібні. Фахівці радять вживати нежирні сорти риби чи м’яса (індичку, курку, яловичину). Їх варто готувати на пару, відварити чи запекти без використання маринадів та соусів.
Пийте приблизно 2—2,5 л води упродовж дня перед донацією.
Бажано виспатися та з’їсти легкий сніданок перед здачею крові, не курити за дві години до процедури.
Джерело: usionline.com