До українських полярників завітали пінгвіни: поки що – на розвідку (фото, відео)

Зараз в Антарктиці закінчується зима, тож все більше субантарктичних пінгвінів підходять ближче до станції «Вернадського», щоб розвідати місця, де можна ростити пташенят.

Про це розповіли у Національному антарктичному науковому центрі.

Велике повернення пінгвінів на острів Галіндез, де розташована українська станція «Академік Вернадський», очікується традиційно наприкінці вересня – початку жовтня. Але вже зараз «розвідники» вишукують кращі місця для гніздування на острові, в тому числі і біля станції.

Після першого раптового візиту наприкінці липня невеликі групи пінгвінів іноді навідувалися сюди. Потім лід заблокував протоки в нашій акваторії, і їх не було. Але за останній тиждень штормовий вітер та температура біля нуля частково зруйнували цей лід. І пінгвіни змогли знову користуватись зручними для себе ділянками на острові – де є відносно пологий спуск у воду – пояснив біолог 29-ї УАЕ Світозар Давиденко.

Українські науковці здійснюють спостереження за птахами в Антарктиці не тільки як за кумедними сусідами, а в контексті зміни клімату, адже вони досить швидко реагують на зміни навколишнього середовища.



Джерело: usionline.com