“Більш мотивовані”: військовий розповів про переваги мобілізації засуджених

Джерело: unian.ua
Також боєць розвіяв міфи навколо мобілізації засуджених громадян.

Головний сержант новоствореного батальйону “Шквал” 5-ї окремої штурмової бригади з позивним “Чечен” розповів про особливості служби з колишніми в’язнями. Він пояснив для журналіста NV, чому прийняття закону про мобілізацію ув’язнених – це правильне та корисне рішення.

У виданні розповіли, що чоловік служить у війську з 2022 року, а саме з моменту створення 5-ї ОШБ. У 2023 році він отримав поранення, однак після лікування повернувся у бригаду, яка стала однією з перших, куди залучили до мобілізації “спецконтингент”. “Чечен” одразу отримав одну з головних посад у процесі підготовки нових солдатів та штурмовиків. 

У NV пояснили, що “спецконтингентом” офіційно називають мобілізованих українців, які відбували покарання в місцях позбавлення волі, однак майже ніхто в бригаді не використовує цього терміну. Крім того, у батальйоні не вживають слова “зеки” або “арештанти”. Проте у підрозділі вигадали інше прізвисько для нових солдатів – “зайчики”. Зокрема на шевроні та логотипі батальйону “Шквал” зображений заєць.

“Я коли починаю розповідати, що наш особовий склад більш мотивований, ніж середньостатистичні мобілізовані останньої хвилі, люди дивуються. Але це так. Мобілізовані теж бувають різні, ще зустрічаються мотивовані люди, але їх все менше. Усі бачили випадки з мобілізацією через автобуси ТЦК тощо. У кого буде більше мотивації – у засудженого, який добровільно прийняв рішення вступити в батальйон і був ознайомлений з тим, що його чекає, чи у людини, яку, умовно кажучи, схопили по дорозі з хлібного магазину?” – наголосив риторично “Чечен”.

За словами журналіста, під час розмови з головним сержантом батальйону розвіюється один з найпоширеніших міфів про мобілізацію засуджених, що начебто вони лише хочуть будь-яким способом залишити в’язницю, а не захищати батьківщину. 

“У нас дуже велика частина особового складу – це ті, кому залишалося сидіти один рік чи менше. А відбули вони вже на той час по 3-5 років. Є ті, кому залишалося відбувати покарання пару місяців. Є ті, хто писав заяви керівництву установ, де відбували покарання, з проханням дати можливість мобілізуватися ще у 2022-2023 роках, коли ще не було закону. Якщо ми вважаємо, що у них немає жодної мотивації та правильних переконань, а шляхом мобілізації вони намагаються просто “втекти” від тюрми, то як пояснити випадки, коли людина добровільно іде до нас, хоча могла за 6-8 тижнів вийти на волю? І врахуйте, що до нас ідуть не огорожі фарбувати”, – підкреслив “Чечен”.

Також боєць посміхається, згадуючи про те, що окупанти вже створюють фейки про “карателів” ЗСУ, які контролюють та репресують звільнених в’язнів, а “загороджувальні загони” нібито женуть їх вперед на полі бою. За його словами, такі твердження є частиною російської інформаційної війни та брехні. 

“Треба розуміти, що це люди, які офіційно підписали контракт зі Збройними Силами України. Мало того, їхній контракт рівно такий самий, як і мій, як і будь-якого військовослужбовця. Там є лише один пункт, що відрізняється та має стосунок до певних обмежень, які накладені на звільнених. Це абсолютно адекватні обмеження щодо відсутності відпустки певний час, постійного перебування в місці постійної дислокації батальйону і таке інше. Очевидно, що людина не може мобілізуватися, а наступного дня сісти на автобус та поїхати кудись. Але звісно, ніхто не водить цих бійців в кайданах чи під дулами автоматів, такого немає в жодному разі”, – запевнив головний сержант.

Мобілізація засуджених – останні новини

Раніше екскомандир Азову, заступник командира 3-ї ОШБр Максим Жорін заявив, що у складі бригади воюють бійці з числа колишніх засуджених після спеціального курсу військової підготовки. За його словами, здебільшого це вмотивований хороший особовий склад.

“Скажу одразу: більшістю з цих людей ми абсолютно як підрозділи і як командири, до яких вони потрапляють, задоволені. Це люди здебільшого вмотивовані. Є один-два з тих, хто [думав], що він схитрить, але це насправді одиниці. Здебільшого це достатньо вмотивований хороший особовий склад”, – прокоментував він.

Своєю чергою військовослужбовець батальйону спеціального призначення “Шквал” зазначив, що колишні ув’язнені показують хороші результати на полі бою. За його словами, вони мають бажання навчатися, завжди готові до виконання завдань і показують себе з позитивної сторони.