Гранти для випускників замість медалей: у Раді прокоментували скасування пострадянських відзнак

Парламентський комітет з освіти визнав недоцільним централізоване виготовлення медалей коштом держбюджету.

«Скасування» пострадянських відзнак у школі  Українській Службі Інформації прокоментував заступник голови Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Колебошин.

Ніхто медалі не скасовує. Депутати порекомендували прибрати державне фінансування на їхнє виготовлення наступного року. Так само ніхто не забороняє засновникам середніх навчальних закладів, наприклад, мерії Одеси надрукувати медалі та роздати їх найкращим учням, – пояснив парламентську новацію нардеп.

Найбільшою відзнакою для дитини, яка добре навчається, є гранти, які держава запровадила цього року. Чим кращі результати у школі, тим більший грант отримує дитина для вступу до вишу. Це практика європейських держав. А медалі – пострадянська традиція, яка залишилася, зокрема, у російській федерації, і від неї варто було б відмовитися. Але скасування медалей – це прерогатива Міносвіти, а не парламенту, – пояснив народний депутат.

Останні кілька років медалі припинили бути ознакою успішності у навчанні. На користь цього аргументу свідчить статистика. Так, якщо у 2015 році було приблизно трохи більше як 11 тисяч золотих та срібних медалістів, то минулого року їхнє число збільшилося до понад 28 тисяч. При цьому на ЗНО чимало медалістів “зрізалися”. Результати PISA також, на жаль, не підтверджували різкого поліпшення знань школярів.

Через епідемію коронавірусу та війну в Україні скасували ЗНО та ДПА. І число медалістів почало стрімко зростати. У 2024 році державі довелося надрукувати вдвічі більше металевих відзнак, аніж у 2020-му.

Наразі у бюджеті-2025 закладено запит на майже 4.6 млн грн на золоті та 1 млн грн на срібні медалі. От саме цю статтю витрат і радить прибрати освітній комітет.

Джерело: usionline.com