Прикордонники показали острів Зміїний на відео

Джерело: unian.ua
Саме звідси у відомому напрямку було відправлено флагман ЧФ РФ “Москва”, який згодом потопили Сили оборони.

Українські прикордонники показали острів Зміїний (Одеська область) у Чорному морі, який російські військові окупували у лютому 2022 року, а звільнити його вдалося 30 червня 2022 року. Відповідне відео оприлюднила Державна прикордонна служба України.

“Хто володіє Зміїним, той володіє Чорним морем”, – наголошується у підписі.

Відзначається, що спецпризначенці Держприкордонслужби спільно з підрозділами Головного управління розвідки забезпечують безпеку цивільно судноплавства в акваторії Чорного моря. Зокрема, не дають наблизитись авіації та військовим судам ворога до українського узбережжя.

На відео, зробленого, вочевидь з борту катера та безпілотника, показано острів з акваторії моря і частину суші. Видно, що на Зміїному понівечена техніка, певні установки, поверхні, наприклад, причал тощо. На острові встановлено український прапор, який теж пошкоджений, можливо, через удари, які окупаційна армія РФ час від часу завдає по цьому “клаптику” української землі.

Військові нагадали, що саме звідси у відомому напрямку було відправлено флагман ЧФ РФ “Москва”, який згодом потопили Сили оборони.  

Острів Зміїний зараз – відео 

Острів Зміїний зараз

Острів Зміїний – що про нього відомо

Острів Зміїний (Одещина) – один із найважливіших стратегічних об’єктів акваторії Чорного моря. Російські військові його окупували у лютому 2022 року, звільнити його вдалося 30 червня 2022 року. На цьому острові загарбники намагалися, зокрема, облаштувати комплекс “прикриття” свого флоту, який став уразливим після потоплення крейсера “Москва”. Пізніше російська армія неодноразово атакувала Зміїний, зокрема за допомогою тактичної авіації, скидаючи фугасні бомби.

Згодом військовий аналітик, старший лейтенант сухопутних військ Армії оборони Ізраїлю Ігаль Левін заявив, що під час боїв за Зміїний ЗСУ протистояли загарбникам, встановивши зброю на звичайній баржі. Він був вкрай здивований та захопився українською винахідливістю – це зразок нестандартного, асиметричного підходу до ведення бойових дій. За словами аналітика, важливість ініціативи з баржами дала поштовх до подальшої постійної обробки окупантів на Зміїному за допомогою української артилерії, авіації тощо.

Нагадаємо, 12 квітня 2022 року “Укрпошта” ввела в обіг поштову марку “Русскій воєнний корабль, іді …! Героям слава!” накладом 1 млн штук. “Русскій воєнний корабль, іді …!” – фраза, вимовлена українським військовим у відповідь на пропозицію російського військового корабля здатися під час атаки на острів в перший день вторгнення Росії в Україну 24 лютого. Після цього вислів став одним із символів боротьби України з російськими загарбниками.

У грудні 2023 року ЗСУ в районі острова збили російський бомбардувальник “Су-24”. За даними ВМС ЗСУ, літак там дистанційно мінував шляхи цивільного судноплавства – скидав донні міни. Робилося це у напрямку “зернового коридору”, роботу якого загарбники постійно намагаються зірвати.