Gripen для України: експерт дав прогноз, коли Україна отримає винищувачі

Джерело: unian.ua
Світан наголосив на важливості підготовки пілотів.

У разі успішної домовленості зі Швецією Україна могла б отримати перші винищувачі Saab JAS-39 Gripen до кінця поточного року. Таку думку в інтерв’ю УНІАН висловив військовий експерт, льотчик-інструктор і полковник ЗСУ в запасі Роман Світан.

“Літаки можуть бути швидко, протягом місяця їх передадуть. Питання – у підготовці пілотів. Для того щоб підготувати пілотів, потрібно три-чотири місяці. Точніше, перепідготувати. А техсклад – до півроку”, – зазначив він.

При цьому Світан нагадав, що торік українські льотчики проводили ознайомчі польоти на Gripen: “Відгукувалися вони дуже добре. А потім вирішили питання щодо F-16, і цю тему поховали”.

Експерт упевнений, що якщо навчання пілотів запуститься дуже швидко, то до кінця року – до початку наступного ми могли б побачити Gripen в Україні.

“А якщо хоча б кілька людей з льотного складу вже навчалися на Gripen, то вони можуть і разом з F-16 зайти. Тому, тут питання в готовності. Якщо буде підписано угоду про передачу, то ми можемо перші ескадрильї отримати до кінця цього року або на початку наступного”, – підсумував Світан.

Винищувачі Gripen для України – актуальне

Нагадаємо, Україна і Швеція ведуть переговори про надання Києву винищувачів Saab JAS-39 Gripen. Про це днями повідомив раніше заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква:

“Це тема, яку президент (Володимир Зеленський) постійно порушує перед керівництвом Швеції. І так було ще до вступу Швеції до НАТО. Зі зрозумілих причин, тоді вони не були готові давати жодних обіцянок, оскільки фіналізували своє членство в Альянсі”.