Пошкодження Ту-22М3: експерт зробив три висновки з удару по аеродрому “Оленья”

Джерело: unian.ua
За його словами, зараз у росіян немає безпечного місця аж до Уралу.

27 липня українські дрони атакували низку аеродромів РФ – на “Оленьї” було пошкоджено бомбардувальник Ту-22М3. Авіаційний експерт Валерій Романенко відзначив три важливі моменти в цій атаці.

“По-перше – історичний рекорд дальності. До того максимально, якщо порівняти, ми били по НПЗ – це дальність в районі тисячі кілометрів. Потім били по заводу з виробництва “Шахедів в місті Єлабуга. Там 1200 км десь. Потім били по базі “Енгельс” – 800 км. Тут 1800 кілометрів”, – зауважив експерт в етері “24 каналу”. 

За словами Романенка, по-друге, варто відзначити “пряме влучання в бомбардувальник”.

“Якщо кажуть, що було пошкоджено бомбардувальник… Наші дрони не несуть 200 кілограмів вибухівки, щоб так вибухнуло поряд. З повідомлень можна зробити такий висновок, що було пряме влучання в бомбардувальник. Тобто наші дрони отримали можливості донаведення. Вони самостійно вже на кінцевому етапі приймають рішення, бо звʼязок на таку дальність не забезпечиш. Вони самостійно приймають рішення по наведенню на ворожий обʼєкт. Це вкрай важливий момент”, – продовжив він.

Романенко пояснив, що це означає, що тепер ми можемо відправляти дрони “бити не по площах, а по конкретних обʼєктах”. 

“Якщо все в повідомленні було вірно сказано, то вже ми можемо бити по обʼєктах. На аеродромі знищувати конкретно літаки чи гелікоптери. На позиціях зенітних підрозділів конкретно знищувати станцію управління, пускову або радар наведення. Такі висновки я можу зробити: по-перше, рекорд дальності, по-друге – здатні нищити обʼєкти. По-третє, у росіян зараз немає зони, вільної від ударів українських безпілотників. Те що на Далекому Сході, як правило, не бере участі в бойових діях. Випускаються літаки, але в обмеженій кількості. Тобто зараз у росіян немає безпечного місця аж до Уралу”, – констатував авіаційний експерт. 

Ураження Ту-22М3

Вночі та вранці 27 липня українські дрони атакували одразу кілька військових аердромів РФ: “Енгельс” в Саратовській області, “Дягілєво” в Рязанській та “Оленья” в Мурманській. 

Повідомлялося, що на аеродромі “Оленья” було пошкоджено дальній надзвуковий бомбардувальник-ракетоносець РФ – ТУ-22М3. 

Військовий експерт Defense Express Іван Киричевський зауважив, що цей удар  став рекордом для українських дронів щодо відстані ураження.